Selecteer een pagina

Niet iedereen bezit twee rechterhanden. Een tafel maken doe je niet zomaar. Toch willen veel mensen graag zelf meubels maken. Ten eerste is het een leuke uitdaging en ten tweede bespaar je ook in de kosten. Tot slot kun je zelf een tafel op maat produceren, die past bij jouw stijl en woonwensen. 

Steigerhout is een trend die al een tijdje meegaat. Het hout is zeer populair voor tafels. Dat is ook niet gek. Het is duurzaam, heeft een robuuste look en is makkelijk te combineren in verschillende woonstijlen. Wil jij ook je eigen steigerhouten tafel maken? Lees dan snel verder. In deze blog geven wij je tips voor het maken van jouw steigerhouten tafel. 

Een goede bouwtekening is het halve werk 

Start altijd met een goede bouwtekening. Dit is het halve werk. Online zijn veel voorbeelden te vinden van bouwtekeningen, maar ook uitleg hoe je deze correct maakt. Teken jouw tafel uit en bereken welke grote perfect is. Vervolgens kun je precies zien hoeveel hout, maar ook hoeveel schroeven je nodig hebt op de bouwtekening. 

Welke materialen heb ik nodig? 

Uiteraard heb je natuurlijk steigerhout nodig voor een steigerhouten tafel. Dat is geen verrassing. Op jouw bouwtekening zie je hoeveel hout je precies nodig hebt. Wanneer je de afmetingen weet, moet je ook weten dat je het hout niet in die afmetingen hoeft te kopen. Je kunt ook grotere stukken steigerhout weer verzagen op de juiste afmeting. Zo bespaar je ook nog eens geld. 

Daarnaast heb je natuurlijk latten nodig voor versteviging van de tafel. Afhankelijk van de grote heb je een hoeveelheid latten nodig. Daarnaast heb je natuurlijk schroeven, een zaag, een goede boor, schuurmachine of schuurpapier nodig om de perfecte tafel te bouwen. 

Tot slot heb je ook een kwast en beits nodig of een ander afwerkingsproduct. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met een whitewash? Bedenk dan dat je er verstandig aan doet om deze vooraf aan te brengen. Wanneer je de tafel in elkaar zet en je werkt achteraf het product pas af, dan loop je de kans dat de originele houtkleur alsnog te zien is. Start altijd met de afwerking voordat je de tafel monteert. 

Toch twee linkerhanden? 

Ga jij deze uitdaging toch liever niet aan? Gelukkig zijn er genoeg bedrijven waar je ook steigerhouten tafel op maat kunt bestellen. Er zijn zelfs mogelijkheden om je eigen ontwerp in te dienen. Vaak hoef je dan alleen maar de tafel te monteren. Zo voelt het toch een nog een beetje alsof je zelf de tafel hebt gemaakt.