Selecteer een pagina

Het aanschaffen van een houten tafel is niet zo eenvoudig als het klinkt. Bij de aanschaf dient er rekening gehouden te worden met de ondergrond waar de tafel op komt te staan. Welke kleur heeft de vloer, van welk materiaal is de vloer gemaakt en past de tafel bij de stijl van de vloer? Allerlei vragen die van toepassing zijn bij het aanschaffen van een schitterende eettafel of salontafel. We helpen een handje met de volgende tips!

Wat voor vloer ligt er?

Om te beginnen gaan we eerst kijken naar de vloer die al in de woning ligt of er mogelijk gaat komen, bij een verbouwing bijvoorbeeld. Een houten tafel op een eikenhouten vloer, of multiplank vloer is natuurlijk niet direct een combinatie die er echt uitspringt. Houtkleur op houtkleur, een beetje eentonig. Dit kan echter wel een prachtige combinatie zijn wanneer de tafelpoten gemaakt zijn van staal of aluminium. Het verschil in materiaal en kleur geeft een schitterend uiterlijk op de eikenhouten vloer.

Wat is de functie van de tafel?

Een eettafel, salontafel of bijzettafel, allemaal hebben ze een andere functie en worden ze geplaatst met een ander doeleinde. Om te bepalen welke tafel bij het interieur past is het zaak om het doel van de tafel op voorhand te bepalen. Is de tafel bedoeld om aan te eten met meer dan 4 personen, dan is een grote eettafel nodig. Is de tafel bedoeld om in de huiskamer te staan voor wat glazen en als designstuk, dan is een salontafel ideaal te gebruiken. Een salontafel past bijvoorbeeld ook weer perfect op een jute vloerkleed. De functie van de tafel is dus ontzettend belangrijk om te bepalen wat voor soort tafel er aangeschaft dient te worden.

Wordt de tafel bewerkt?

Tafels zijn er in talloze verschillende vormen, maten en materialen. Een houten tafel kan op zichzelf ook weer op verschillende manieren opgeleverd worden. Zo kan een houten tafel bewerkt worden tot een glad geheel met glimmende coating of kan deze juist extra ruw worden opgeleverd waarbij de natuurlijke contouren van het hout nog zichtbaar en voelbaar zijn. Ook een ruwe houten tafel dient bewerkt te worden om schade en vuil, zoals kringen, tegen te gaan. Informeer bij de dealer naar de mogelijkheden om de tafel te bewerken.