Selecteer een pagina

Het belang van een vloerverwarming

Een honeywell ovehome vloerverwarming in huis is heerlijk, maar het is daarbij wel belangrijk dat de woning die je hebt energiezuinig is. Door je hele huis heb je geen radiatoren nodig en je zult een aangenaam warmtegevoel krijgen door de homogene temperatuurverdeling. Het is bij een vloerverwarming wel belangrijk dat deze goed wordt gelegd. Er mag namelijk geen warmte wegvloeien naar de ondergrond.

Soorten vloerverwarming
In principe kun je zeggen dat we over het algemeen gebruik maken van 2 soorten. We gebruiken de elektrische en de hydraulische.
Bij de elektrische worden de verwarmingselementen in een dun matje vlak onder de afwerkvloer gelegd. Dat gebeurt boven op een isolerende afwerkplaat. Je kunt zo’n elektrische vloerverwarming gewoon op het elektriciteitsnet aansluiten.
Een andere belangrijke soort is de hydraulische vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door de leidingen gevoerd en koud water afgevoerd. Bij dit systeem kun je kiezen uit een vloerverwarming met een nat- en droog systeem. Bij het natte systeem worden de buizen rechtstreeks in de chape gelegd. Chape is de cementlaag waarop de vloerbedekking wordt gelegd en dient als ondergrond voor diverse vloeren. Door het toevoegen van een extra component aan de chape zorgt men ervoor dat de chape sneller uitdroogt waardoor het minder wordt beïnvloed door de temperatuurverschillen. De leidingen kunnen ook in de chape worden ingefreesd. Bij een droog systeem worden de buizen in een voorgevormde isolatieplaat gelegd.

Wat zijn belangrijke voordelen van een vloerverwarming?
Omdat je geen radiatoren nodig hebt, bespaar je in huis ruimte. Dat is gemakkelijker voor het indelen van je interieur, omdat je geen rekening hoeft te houden waar de warmte vandaan komt, zodat je overal behaaglijk in je woning kunt gaan zitten. Doordat je een lagere keteltemperatuur nodig hebt, zul je ook besparen op je stookkosten. Een vloerverwarming aan laten leggen kost weinig tijd. Je hebt er één tot twee dagen voor nodig. Door de constante homogene temperatuur heb je een ideale warmteverdeling. Wanneer de vloerverwarming eenmaal gelegd is, heb je weinig tot geen extra onderhoud. Welke soort vloerverwarming je ook kiest, als je uitgaat van een richtprijs van ongeveer € 50 per vierkante meter (ecl. btw en plaatsing),  kun je met die prijs je prijs uitrekenen wat de kosten zijn. Wil je, voordat je de vloerverwarming laat aanleggen de kosten weten, dan is het verstandig om een offerte op te vragen.

Het leggen van een vloerverwarming
Je kunt in principe een verwarming in de vloer zelf leggen, maar het is altijd verstandiger om dat door een vakman te laten doen. Natuurlijk zijn de kosten hoger, als je de vloer laat leggen, maar dan weet je wel zeker dat het goed zal gebeuren. Wanneer de vloer er eenmaal ligt, die je zelf hebt gelegd en er is iets niet in orde, dan kun je grote problemen hebben. Wanneer de vakman de vloer heeft gelegd, dan heb je daarop garantie. Is er een lekkage wanneer hij gebruikt wordt, dan zal de vakman langskomen om het probleem te verhelpen. Ga je de vloerverwarming toch zelf leggen, dan heb je een leg plan nodig. Je moet precies weten wat je moet doen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je achteraf problemen krijgt.
Laat je de vloer leggen door de vakman, dan zal deze aangeven welk type verwarming je in de vloer het beste kunt gebruiken. Een vakman helpt niet alleen snel, maar gebruikt ook altijd de juiste materialen om de vloerverwarming op de juiste manier te leggen. Zo krijg je een kwalitatief eindresultaat.