Selecteer een pagina

Na het uitzoeken van nieuwe meubels wil je natuurlijk niets liever dan deze zo snel mogelijk in je huis plaatsen. In de meeste auto’s passen je meubels helaas niet en je wil natuurlijk niet weken lang wachten tot de pakketten door de bezorgdienst worden afgeleverd. In plaats daarvan kun je zelf ook een aanhangwagen huren. Een kar huren is praktisch en je hebt je meubels zelf heel snel in huis. Voor het huren van een aanhanger is het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels die gelden. Dit zijn de belangrijkste regels op een rijtje.

Gewicht en lading

Voor aanhangers onder de 750 kg is geen hulpkoppeling nodig. Daarnaast hoeven deze ook niet voorzien te zijn van een eigen kenteken. Het is wel verplicht om de lading die je vervoert altijd vast te zetten met een net voor het geval er iets losraakt. Het is daarnaast belangrijk om gebruik te maken van een touw of spanbanden. Zorg dat de lading gelijkmatig verdeeld is over de kar en dat de meest zware dingen in het midden van de aanhangwagen liggen. Door het gewicht kan de bandenspanning afnemen, controleer deze dan ook geregeld.

Maximale snelheid

Voor het rijden met een aanhangwagen gelden ook andere snelheidsregels. Wanneer je binnen de bebouwde kom rijd mag je 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 80 kilometer per uur. Op de snelweg geldt de regel dat je met een aanhangwagen maximaal 90 kilometer per uur mag rijden.

Rijbewijs

Een veelvoorkomende vraag is welk rijbewijs je nodig hebt om een auto met aanhanger te mogen besturen. Je mag dit al wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs B. Dit is ideaal want hierdoor kan iedereen in het bezit van dit rijbewijs al een aanhanger huren. Er zit hier wel een uitzondering aan. Je hebt een rijbewijs E achter B nodig wanneer je maximum toelaatbare massa samen meer dan 3500 kg is bij een aanhanger waarbij de maximum toelaatbare massa meer dan 750 kg is. Wanneer je minder dan 750 kg wil vervoeren heb je dus altijd voldoende aan een rijbewijs B.

Een aanhanger huren kan tegenwoordig overal in het land. Zelfs wanneer je in de drukste straten van de hoofdstad woont, een aanhanger huren Amsterdam is gewoon mogelijk.  Zo kan iedereen snel en veilig zijn meubels thuisbrengen.