Woon je in een appartementencomplex of soortgelijk wooncomplex, dan zijn er waarschijnlijk ook diverse gemeenschappelijke ruimtes die gebruikt kunnen worden door alle bewoners van het complex. Het kan gaan om een hal, maar ook een gemeenschappelijke woonkamer of een terras.
De inrichting van deze gemeenschappelijke ruimte is een taak van de VvE, waar alle woningeneigenaren binnen het complex lid van zijn. Tijdens een vergadering kan bepaald worden wat er gebeurt met de gemeenschappelijke ruimtes.
Hierbij zijn er diverse afwegingen om te maken en moet rekening gehouden worden met verschillende meningen en factoren.
Afwegingen en besluitproces
Onderdelen van de gemeenschappelijke ruimte moeten lang mee kunnen gaan. De meeste VvE’s hebben het niet breed en moeten daarom het geld zorgvuldig uitgeven. Zaken als veiligheid en onderhoud mogen niet ten koste gaan van de inrichting.
Daarom is het verstandig om te kiezen voor een inrichting met sterke en duurzame objecten. Voor de vloer wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een harde stenen vloer, of in de meer huiselijke ruimtes, een gietvloer. Een gietvloer gaat lang mee, oogt huiselijk en heeft ook nog eens weinig onderhoud nodig. Dit maakt het een uitstekende ondergrond voor een gemeenschappelijke ruimte.
Het besluitproces kan lastig zijn, omdat ieder lid van de VvE zijn of haar mening mag geven en er een zekere overeenstemming moet zijn.
Een professionele VvE beheerder kan hierbij uitkomst bieden. Als neutrale en bovendien ervaren partij kan de beheerder een vergadering leiden, objectieve argumenten aanbieden en op deze manier het besluitproces bespoedigen.
Daarbij kan de beheerder waken voor valkuilen, die bijvoorbeeld zouden kunnen leiden tot financiële tekorten wanneer deze niet worden opgemerkt.
Daarnaast kan de beheerder door ervaring een advies geven omtrent de inrichting. Dit maakt het eenvoudiger voor de leden om een weloverwogen beslissing te maken en een inrichting te kiezen die niet alleen prettig oogt, maar ook lang meegaat.