Selecteer een pagina

Bij het kopen van een nieuwe houten eettafel is het best lastig om rekening te houden met alle belangrijke aspecten rondom een houten eettafel. Zo is hout is een geweldig natuurproduct wat vele toepassingen kent. Echter is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke houtsoorten geschikt zijn in welke omgevingen of situaties. In dit artikel gaan we je dan ook wat meer vertellen over waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van een houten tafel.

Houtsoorten

Er zijn ontzettend veel verschillende houtsoorten te vinden met allemaal hun eigen unieke eigenschappen en uitstralingen. Bij het uitzoeken van een houtsoort, voor jou nieuwe eettafel, is het vooral belangrijk dat je goed kijkt naar de eigenschappen van het hout en hoe deze het beste aansluiten in jouw leefomgeving. Zo zijn tafels gemaakt van eikenhout zeer geschikt voor intensieve leefomgevingen vanwege het massieve hout wat hiervoor gebuikt wordt. Het heeft een lange levensduur en kan dus goed tegen een stootje.

Afmetingen

Nu de houtsoort gekozen is, is het belangrijk om eens goed na te denken over de afmetingen van jouw toekomstige eettafel. Uiteraard zal je eerste de ruimte goed moeten opmeten zodat je een beter beeld krijgt van hoe jouw eettafel uit eindelijk de ruimte zal opvullen. Vergeet hier natuurlijk ook niet de stoelen bij op te meten zodat er nog voldoende ruimte overblijft om met het maximale aantal mensen aan de eettafel te kunnen zitten. Gemiddeld is een eetkamerstoel 50 cm breed, tel hier ongeveer 20 cm bij op en je zult voldoende ruimte hebben wanneer je met het maximaal aantal mensen aan tafel zit. Heb je 6 eetkamer stoelen (3 aan beide kanten) van ongeveer 50 cm breed zal je dus ongeveer een tafelblad van 210 – 240 cm lang moeten nemen. Voor de breedte is de meeste gangbare maat 100 cm, echter heb je voldoende ruimte en wil je een ruimtelijke tafel die in het middelpunt van jouw woonkamer staat, dan kun je ook kiezen voor een breder model.

Onderstel

Ook bij het kiezen van het onderstel kun je alle kanten op. Vindt je het bijvoorbeeld mooier om de poten van de tafel in dezelfde houtsoort te nemen zodat het een mooi geheel vormt? Of ben jij meer een type van de industriële look en kies je dus voor een stoer metalen onderstel? Het kan allemaal en de combinaties zijn eindeloos. Het is daarom heel belangrijk dat je hier even goed de tijd voor neemt en het internet afstruint op de vele variaties die er tegenwoordig zijn. Ieder onderstel heeft namelijk zo zijn charme en matcht weer anders bij een type tafelblad vorm. Een goed voorbeeld hiervan is een ovale eettafel met een spinpoot. Heb je nu mooi tafelblad bij de ene webshop gezien maar prachtig onderstel bij een andere? Vraag naar de mogelijkheden en of dat zij dit onderstel ook kunnen laten maken/ bestellen.  

Laksoort

Als het goed is heb je nu een beter beeld van hoe de basis van jouw eettafel moet worden. De houtsoort en de afmetingen + het onderstel zijn nu bij je bekend. Het wordt tijd voor de afwerking en dan met name de laksoort. Het zal je niets verbazen dat ook hierbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Bij het kiezen van een laklaag is het vooral belangrijk dat je goed kijkt naar je huidige interieur en een kleur kiest die hier goed bij matcht. Vaak hebben winkels handige kleurstalen beschikbaar in hetzelfde materiaal als jouw toekomstige eettafel. Vraag altijd naar deze kleurstalen aangezien de kleur een vertekend beeld kan geven wanneer je deze alleen bekijkt via een beeldscherm. Daarnaast kun je eenvoudig de kleurstaal op je vloer of muur leggen zodat je een goede indruk krijgt over de kleur.