Selecteer een pagina

Sinds jaar en dag zijn de zogenaamde vouwgordijnen veruit de populairste vorm van raamdecoratie. Het moet dan ook gezegd dat er aan deze vorm van raamdecoratie heel wat interessante voordelen verbonden zijn. In eerste instantie zorgen ze er niet alleen voor dat je perfect de lichtinval in huis kan bepalen, daarnaast bepaal je ook zelf de mate aan privacy en inkijk. Bovendien is het ook nog eens zo dat vouwgordijnen traditioneel gezien over een zeer warme uitstraling beschikken. Ze zijn verder ook aan te kopen in de meest uiteenlopende stijlen wat ervoor zorgt dat ze in elk interieur tot hun recht kunnen komen. Ben jij ook geïnteresseerd om gebruik te maken van vouwgordijnen als raamdecoratie? Je komt er werkelijk alles over te weten hier op deze pagina!

Wat zijn vouwgordijnen precies?

Er kan worden vastgesteld dat vouwgordijnen door de jaren heen steeds moderner zijn geworden. Tegenwoordig kunnen ze dan ook perfect worden geïntegreerd in elk type van interieur. Een niet onbelangrijk deel van de populariteit waar vouwgordijnen over beschikken is ook te wijten aan de praktische voordelen die eraan verbonden zijn. Dit betekent in de praktijk dat ze onder meer een bijdrage kunnen leveren aan de akoestiek in de woning, maar daarnaast hebben ze ook een positieve invloed op de isolatiewaarde van de woning. Vouwgordijnen worden tot slot met de hand gemaakt met behulp van zogenaamde baleinen. Deze bevinden zich op een regelmatige afstand waardoor er een strak effect kan worden gerealiseerd en ze als één geheel opgetrokken kunnen worden.

Uit welke stof zijn vouwgordijnen vervaardigd?

Voordat je ervoor kiest om gebruik te gaan maken van vouwgordijnen als raamdecoratie is het van belang om er rekening mee te houden dat deze gordijnen uit tal van verschillende stoffen vervaardigd kunnen zijn. Concreet wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  1. Een isolerende voering;
  2. Vouwgordijnen met een verduisterende afwerkingslaag;

Voor welk type van vouwgordijnen jij uiteindelijk zal kiezen is altijd grotendeels afhankelijk van de ruimte waarin ze worden opgehangen. Voor de woonkamer en de badkamer gaat de voorkeur bijvoorbeeld doorgaans uit naar vouwgordijnen die beschikken over een isolerende voering. Ben je van plan om vouwgordijnen in de slaapkamer op te hangen? In dat geval is het vooral een aanrader om te kiezen voor exemplaren met een verduisterende afwerkingslaag.

Tips voor het reinigen van je vouwgordijnen

Zijn vouwgordijnen voor jou ook de meest optimale vorm van raamdecoratie? In dat geval spreekt het voor zich dat je er graag zo lang mogelijk gebruik van zal willen maken. Het op correcte wijze reinigen van de vouwgordijnen is dan een absolute must. Is het voor jou niet helemaal duidelijk hoe dat in de praktijk het beste in haar werk gaat? In dat geval is het de moeite waard om het onderstaande stappenplan te volgen!

  1. Rol het vouwgordijn steeds volledig naar beneden;
  2. Maak de optrekkoorden los van de onderste rij met ringen;
  3. Het ophangsysteem en de stof zijn vastgemaakt aan elkaar met klittenband;
  4. Verwijder de baleinen uit de stof;
  5. Stop de vouwgordijnen in de wasmachine op een temperatuur van 30 graden;

Na het wassen van je vouwgordijnen wordt het aangeraden om ze rustig te laten drogen aan de wasdraad. Op deze manier voorkom je een grote hoeveelheid aan strijkwerk.