Selecteer een pagina

In het hogere segment van de meubel en keukenbouw kom je voornamelijk eikenhout tegen. De voornaamste reden hiervoor is de kwaliteit en bewerkingsgemak van deze houtsoort. Eiken is namelijk relatief erg hard maar toch vrij gemakkelijk te bewerken.

Het mooiste is als je een eiken paneel hebt met zo min mogelijk noesten en kwasten, dit komt namelijk de kwaliteit van het hout niet ten goede. Noesten en kwasten zie je zo min mogelijk terug in het hout als het eiken langzaam en gestaag heeft gegroeid.

Eiken meubelpanelen zijn te gebruiken voor verschillende toepassingen, denk bijvoorbeeld aan keukenpanelen, wanden, vloeren en zelfs in de jachtbouw. Als het eiken in contactkomt met water, zoals bij boten, zal het nog apart moeten worden behandeld.

Ook in de interieurbouw worden eikenhouten panelen veel toegepast, je ziet eiken vaak terugkomen in tafelbladen, kasten en andere meubels. Meestal worden deze dan behandeld met een lak laag of gebeitst om de duurzaamheid te verhogen.  

Als de panelen worden gebruikt als tafelblad worden er meestal extra ijzers onder het paneel gemonteerd. Dan wordt er op de breedte van het paneel enkele sleuven in gefreesd waar deze hoekijzers in worden bevestigd. Dit brengt extra stevigheid met zich mee en zorgt er voor dat het paneel nooit zal kunnen doorbuigen.